Anadolu platosunun güneyinde, Toros Dağları ile Akdeniz kıyı şeridi arasında bulunan Antalya, Yörük ile Akdeniz kültürlerinin eş zamanlı yaşandığı bir bölgededir. Bu yüzden Toroslar’ın kekik kokusuyla Akdeniz’in deniz kokusunu birleştirir. Yörük yemek alışkanlığı, Akdeniz yemek kültürü ile birleşir ve lezzete özel bir ruh verir.
Mutfakların, köklü bir kültürün, coğrafyanın hazinelerinden oluştuğu düşünüldüğünde, Antalya yemekleri, sebze ve deniz ürünleriyle sağlık içerir. Bir de C vitamini deposu narenciye çeşitlerinden yapılan reçelleri, dünyaca ünlenmektedir. Antalya mutfağına Yörüklerin en önemli katkısı ise yoğurttur.
Arap kültüründen de esinlenen Antalya, buradan gelen susam ve sarımsağı lezzetlerine katmıştır. Bir de Torosların kekiğini eklemek gerekli. Toroslarda yetişen Toros Kekiği hem çay olarak tüketilir hem de kekik suyu, anti kolesterol olarak kullanılır.
Kente 1924’te mübadele ile gelen Girit göçmenlerinin bildiği yemekler de Antalya mutfağına baskın olarak yansımıştır. Doğadan çok iyi yararlanan, ağırlıkla bitkisel beslenmeye dayanan bu mutfağa daha sonra “Akdeniz tipi beslenme tarzı” adı verilmiş ve modern tıbbın önerdiği sağlıklı beslenmenin formülü olmuştur.
Aşağıda tariflerini bulabileceğiniz lezzetler, Antalya'nın doğal güzellikleri ve zengin kültürüyle biçimlenen lezzet yelpazesinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor.