Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Cevizli Baklava

Malzemeleri
Hamurunun Malzemeleri: Un, su, süt, yumurta, sirke, sıvıyağ, karbonat.

Uğrasının (hamuru açmak için kullanılır) Malzemeleri: Un, nişasta.

Çiye (Ara)  Malzemesi:
Dövülmüş ceviz.

Şerbetinin Malzemeleri:
Şeker, su, limon suyu.

Üst Malzemeleri: Tercihe göre tereyağı ya da margarin.

Hazırlanışı
Bir leğen içinde malzemelerin hepsi karıştırılıp hamur yoğrulur. Hamur, kisiren (hamur kesme aleti) yardımı ile  büyük parçalar halinde kesilir ve  daha küçük  parçalara bölünüp meleske/beze düzülür. Meleskelerin kolay açılması için hamurun üzerine nişasta ve un karışımı uğra atılır. Meleskeler, kullanılacak sininin boyutuna göre çok ince bir şekilde açılır.  Yağlanmış tepsi üzerine önce 4 ekmek yayılır. 4. ekmekten itibaren her iki sırada bir çiyesi (kabuklu kuruyemiş içi) yayılır. Son 4 ekmekte çiye kullanılmaz. Bir tepside yaklaşık otuz ekmek bulunmaktadır.  Ekmek yayma  işlemi bittikten sonra  keskin bir bıçakla dikkatli bir şekilde baklavanın şekli verilir. 
Dilimlenmiş tepsinin üzerine tercihe göre tereyağı / margarin  ya da ikisinin karışımı eritilerek; tepside ıslanmayan yüzey kalmayacak şekilde, kaşık yardımıyla kızarmış yağ dökülür. 

Şerbetinin Hazırlanışı 
Su ve şeker bir tencerede kaynatılır ve içine limon suyu eklenir. Karışım 10 dakika kadar kısık ateşte, kıvam alasıya kadar kaynatılır. Orta hararetli  fırında iyice pişen ve üzeri kızaran baklava tepsileri fırından çıkartılır ve hazırlanmış olan şerbeti dökülür. 

GAM_Cevizli Baklava_1.JPG

GAM_Cevizli Baklava_2.JPG