Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Zeytinyağlı Yaprak Sarması ve Etli Yaprak Sarması

Bahardan salamura edilerek saklanan üzüm yaprakları yumuşaması ve salamura suyundaki fazla tuzun gitmesi için sıcak suya batırılır ve bir süre bekletilerek fazla tuzunu atmasını sağlanır. 

Zeytin Yağlı Sarma

Malzemeleri 
Üzüm yaprağı, pirinç, soğan, domates salçası, domates,  zeytinyağı, maydanoz, nane, karabiber, limon, kırmızı biber, yenibahar, tuz.

Hazırlanışı 
İnce ince kıyılmış soğan, zeytinyağında kavrulur. Kavrulan soğana rendelenmiş domates ve domates salçası eklenerek kavrulmaya devam edilir.  Yıkanmış pirinç , karabiber, nane, yaprakların durumuna göre tuz ilave edilir. Sarma yaprakları düz bir zemine serilerek, sarma yaprağının içine çok fazla olmayacak şekilde hazırlanan harçtan konur. İki tarafı kapatılarak yapraklar sarılır. Sarılan yapraklar, zeminine sarma yaprağı yerleştirilmiş olan tencere içine düzenli bir şekilde yerleştirilerek sarma işlemi tamamlanır. Sarmaların üzerine limon dilimleri  konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.

Etli Yaprak Sarması 

Malzemeleri
Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.

Hazırlanışı 
Etli yaprak sarmasının yapımında zeytinyağlı yaprak sarmasından farklı olarak iç harcın içine bol kıyma, bol soğan ve biraz bulgur eklenir; sarmalar tencereye dizildikten sonra üzerine birkaç parça tereyağı konur. Lezzet vermesi amacıyla halka soğanlarla sarmaların üzeri kapatılır.

GAM_Zeytinyağlı Yaprak Sarması.JPG

GAM_Etli Yaprak Sarması.JPG