Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tatlı Tarhana Yapımı ve Çorbası

Malzemeleri 
Süzme davar yoğurdu, yarma, kekik,  kaya tuzu.

Hazırlanışı 
Antalya'nın İbradı ilçesi ve Ormana Mahallesi'nde yapılan bir tarhana çeşididir. Süzme yoğurt, bir harana içinde su ile ezilerek koyu bir ayran haline getirilir. Ocağa konulan haranın içine yarma, kekik, tuz eklenir ve karıştırılarak kaynatılır.  Bir süre kaynatıldıktan sonra ocaktan alınan tarhana, 3-4 saat şişmeye bırakılır. Tatlı tarhanayı dileyen kurutarak saklarken, günümüzde ilk yapıldığı andaki lezzeti yakalayabilmek için, bazı evlerde tarhana kurutmadan önce poşetlenerek derin dondurucuda saklanmaya  başlanmıştır. 

Tüketilişi  
Kıvam kazanıncaya kadar su ile kaynatılan tarhananın içine dileyen, pişirme işlemi sırasında daha önceden haşladığı nohutu da ekleyebilir. Ağır ateşte pişirilen çorbanın üstüne kızdırılmış tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir. 

GAM_Tatlı Tarhana.png