Malzemeleri
Ekşi erik, yarma, soğan, domates, kırmızı biber, kekik, kaya tuzu.
Hazırlanışı
Ekşi tarhana, özellikle Antalya’nın İbradı- Akseki yöresinde yapılmaktadır. Ağustos ayı sonlarına doğru olgunlaşan ekşi dağ eriği, kullanılacak diğer malzemelerin oranına uygun olacak miktarda toplandıktan sonra kaynatılarak kabuğu ve çekirdeklerini ayırmak için süzekten geçirilir. Elde edilen erik suyu; Ekşi Tarhana çorbasını oluşturan diğer malzemeler olan buğday yarması, dövülmüş kekik, rendelenerek hazır edilen domates, kırmızı biber (İsteğe göre rendelenmiş çiğ domates ve biber yerine, domates ve biber salçaları da kullanılabilmektedir.) ve soğan ile harmanlanır. Bütün bu malzemeler harmanlandıktan sonra yarmanın; eriğinden domatesine ve otlarına varasıya kadar bütün lezzetleri özümseyebilmesi için karışım, gece boyunca dinlendirilir ve güneşte kurutulmaya hazır hale getirilir.
Tüketilişi
Tencerede kaynatılan su içerisine ekşi tarhana eklenerek haşlanır. Kış günleri ekşi tarhana pişirilirken dileyen içine nohut, erik pestili ve kemikli et ilave ederek lezzeti kat be kat artırabilmektedir. Ocaktan alınan tarhana, üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis edilmektedir.