Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Un Tarhanası Yapımı ve Çorbası

Malzemeleri 
Süzme davar yoğurdu, domates salçası, kırmızı biber salçası, yeşil biber, soğan, kekik, fesleğen, kaya tuzu.

Hazırlanışı
İrice doğranmış soğan ve yeşil biberler bir tencerede kaynatılır ve özleşen karışım süzekten geçirilip kabuklarının ve biber çekirdeklerinin karışımdan ayrılması sağlanır. Genişçe bir kap içinde yoğurt, domates salçası, biber salçası, soğan-biber karışımı,  kaya tuzu, kekik ve fesleğen karıştırılarak  gece boyu dinlenmeye bırakılır. Gece boyunca fermantasyonu gerçekleşen karışım, temiz bir bez üzerine kaşık yardımı ile parça parça serilerek güneşte kurumaya bırakılır. Dengeli bir kuruma sağlanması için arada ters yüz edilir. Tarhana;  çok fazla kurumadan, henüz bütün nemini atmadan elde ovulur ve elek yardımı ile inceltilir. Un kıvamına gelince tam olarak kuruması için tekrar serilir. 

Tüketilişi 
Soğuk kış günleri  insanın içini ısıtan bu tarhanayı dileyen önce su ile ezerek çiğden pişirmektedir. Ocaktan alınan tarhana üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis edilmektedir.

GAM_Un Tarhanası.JPG