Türk mutfak kültüründe yemek, kuşaklar arası aktarımlarla farklı ritüel ve gelenekler etrafında yüzyıllar içinde şekillenmiş olan zengin bir mirastır. Somut olmayan kültürel miras içinde yer alan yemek kültürünü ritüelleri; gelenek, örf ve adetleriyle birlikte hatırlamak ve yaşatmak toplumsal kimliğin devamlılığı için önemlidir.
Helva kültürü, zengin Türk mutfak kültürü mirası içinde var olan önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Antalya ve ilçelerinde helva; düğün, cenaze ve festivaller gibi özel günlerde tavalarda yapılarak halka dağıtılmaktadır.
Malzemeleri
Tereyağı, Sıvıyağ, un, badem.
Şerbetinin Malzemeleri
Su ve şeker.
Üzerini süslemek için
Badem veya ceviz içi.
Hazırlanışı
Kara tavada tereyağı eritilir ve üzerine sıvıyağ eklenir. Yağ kokutulup kızarıncaya kadar ısıtılır; un eklenerek büyük tahta küreklerle karıştırılmaya başlanır. Un ve yağın iyi bir şekilde karışması ve dibinin tutmaması için karıştırma işlemi, hızlı bir şekilde yapılır. Kıvam kazanan helvanın rengi sarıdan daha koyuya, fındıkkabuğu rengine dönmeye başladığında; tavayı ateşten indirmeden on dakika kadar önce, bademler karışımın içine eklenir. Kısa bir süre daha karıştırılan helvanın üzerine, başka bir tencerede su ve şekerin iyice karıştırılarak pişirilmesi ile elde edilen şerbet eklenir. Helva, kıvam alıp suyunu çekinceye kadar karıştırılmaya devam edilir.
Tava; karışım helva kıvamını aldıktan, rengi koyulaştıktan sonra el birliği ile ateşten indirilir ve üzerine temiz bir bez sarılarak demlenmeye bırakılır.