Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Holuşka

Holuşka Antalya’nın daha çok İbradı ve Akseki ilçelerinde yapılan bir yemek çeşididir.

Malzemeler
Hamurunun Malzemeleri: Un, su, tuz, yumurta.

İç Harcının Malzemeleri:
Çökelek, maydanoz. (Çökeleğin olmadığı durumlarda peynir ya da lor kullanılır.)

Hazırlanışı
Öncelikli olarak sert bir hamur yoğrulur. Bu hamur elde veya senit  (ekmek tahtası) üzerinde açılır. Elde: Erik büyüklüğünde hamurdan koparılan parçalar elde açılıp içine harcı konulduktan sonra muska şeklinde kapatılarak tepsiye dizilir. Senit üzerinde: Hamurdan iri bezeler yapılır ve bu bezeler oklava ya da merdane yardımı ile erişte hamurundan biraz ince açılır. Açılan hamur bıçakla kareler oluşturacak şekilde kesilir. Her parçanın içine, hazırlanan harç içinden konarak muska şeklinde kapatılır ve tepsiye dizilir. Holuşkalar tepsiye dizilirken birbirine yapışmaması için üzerlerine bir miktar un serpilir. 

Pişirilmesi
Bir tencerenin içinde su kaynatılır. Hazırlanan holuşkalar, bir miktar tuz ile birlikte, kaynamakta olan suya eklenir.  Holuşkanın hamuru haşlandıktan sonra bir tavada tereyağı ve kırmızı biber kızartılıp holuşka tenceresine eklenir. 

GAM_Holuşka.JPG