Deniz Turizmi
Türkiye'nin en önemli turizm merkezi olan Antalya’nın kıyılarının uzunluğu, girinti, çıkıntı dahil 640, düz hat 500 km'dir. Antalya'nın batı kıyılarında dağların denize dik inmesi nedeniyle deniz derindir ve plajlar süreklilik göstermez. Ancak Kemer, Tekirova, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş kıyılarında iyi olanaklı doğal plajlar vardır. Ayrıca Beldibi plajları, Göynük sahilleri ile Kemer, Tekirova, Olympos ve Gelidonya Burnu’ndan Xanthos'a kadar olan sahillerde turizm için gerekli bütün doğal unsurlar bulunmaktadır. Konyaaltı ve Reşat Adası plajları da Antalya'nın batısında yer alır. İlin doğu kesiminde ise dağların denize paralel uzanması, dağlarla deniz arasında bir ova oluşumunu sağlamış; böylece Antalya'dan başlayıp Side ve Gazipaşa yakınlarına kadar ince kumdan meydana gelen muhteşem plajlar olmuştur. Lara, Karpuzkaldıran, Belek, Kundu plajları Antalya'nın doğusunda yer alan plajlarındandır.
Antalya'da Mavi Bayrak ödüllü çok sayıda plaj mevcuttur. (Mavi Bayrak, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’nın (EEE) 1987'den beri yürüttüğü; deniz ve göl sularının temizliğini, kıyıların düzenini, plaj hizmetlerinin niteliğini yükseltmeyi amaçlayan bir kampanyadır.) Ülkemizde 1992'de Akdeniz kıyılarımızda başlatılan kampanya çalışmaları, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı üyesi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından yürütülmektedir.
Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda ilimizdeki Mavi Bayrak sayısı 2019 yılında 216’ya (203 plaj - 5 marina - 8 yat) yükselmiştir. Antalya'daki ince kumlu doğal plajlar ve güzel manzaralı koyların yanı sıra Mart-Aralık aylarında iklimin ve deniz suyu sıcaklığının uygun olmasıyla devam eden deniz mevsimi bölgenin turizm potansiyelini artırmaktadır. Ülkemiz genelinde 459’u plaj, 22’si marina ve 10’u yat olmak üzere toplam 491 mavi bayrak bulunmakta olup, Mavi Bayrak ödüllü plajların yarıdan fazlası ilimiz sınırları içinde yer almaktadır.
Antalya’daki ince kumlu doğal plajlar ve güzel manzaralı koyların yanı sıra Mart - Aralık aylarında iklimin ve deniz suyu sıcaklığının uygun olmasıyla devam eden deniz mevsimi, bölgenin turizm potansiyelini arttırmaktadır.
Plajlar;
Kleopatra Plajı: Uzunluğu 2 km. olan plaj Alanya'nın batısında yer alır. İnce kumlu alabildiğine geniş bir plajdır. Kleopatra'nın bile banyo yaptığı söylenen bu plajın bir özelliği de denizin sığ olmasıdır.
İncekum Plajı: Alanya'nın yaklaşık 20 km. batısında çamlık, doğal, ince kumlardan oluşan güzel bir plajdır. Çadır kampı yapılabilecek alan mevcuttur.
Doğu Plajı:
Alanya'nın doğusunda, Antalya-Mersin karayolu üzerindedir. Keykubat Plajı ile bunun 14 km'lik sahil uzantısından oluşur. Sahil boyunca plaj tesisleri bulunmaktadır.
Ulaş Plajı: Antalya-Mersin karayolu üzerinde Alanya merkezden batıya doğru 6 km. uzaklıkta bulunmaktadır, Ulaş Plajındaki "Karayolu Ulaş Dinlenme Parkı" sahil yolunu takip eden arabalı yerli ve yabancı turistlerin dinlenme yeri olarak düşünülmüş ve bu amaçla yapılmıştır.
Sorgun Plajı:
Antalya'nın en güzel plajlarındandır. Manavgat'a giderken güneye inen yoldan yaklaşık 6 km. gidildiğinde ulaşılan şirin, doğal bir plaj ve sahildir.
Koru Plajı: Gazipaşa'nın Koru Mahallesi'nde bulunan bu plajda deniz; kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahiptir. Üç doğal havuzu vardır, Bunlardan iki doğal havuz özellikle yeni yüzme öğrenenler için idealdir. Gazipaşa' ya 3 km. uzaklıkta İskele Plajı ve Kahyalar beldesinde de Kahyalar Plajı vardır.
Lara Plajı: Antalya'nın 12 km. doğusundadır. Kumu gayet ince olup çam ormanları ile kaplıdır. Halka açık plajları, yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayacak gazinoları ve soyunma kabinleri vardır.
Karpuz Kaldıran Plajı: Lara Plajı'nın batısında Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü yerdedir. Askeri dinlenme kampı olarak kullanılan plajın kumu çok ince, denizi sığdır.
Adalar Plajı: Karaalioğlu Parkı'nda kayalık bir plajdır. Yeme içme ihtiyacının karşılandığı gazinosu ve soyunma kabinleri vardır.
Mermerli Plajı: Mermerli Parkı'nın altında olan plajın soyunma kabinleri ve duşu vardır.
Konyaaltı Plajı: Antalya'nın 3 km. batısında, yaklaşık 1.5 km. uzunluğunda kum çakıl karışımı bir plajdır. Belediyenin yaptırıp işletmeye açtığı halka açık plaj tesisleriyle yeme, içme ihtiyacına cevap verebilecek gazinolar, pansiyonlar ve oteller vardır,
Reşat Adası Plajları: Eskiden Sultan Reşat'ın mesire yeri olan plaj, Antalya'nın 15 km. kadar batısında, Kemer yolu üzerinde etrafı ormanlarla kaptı tabii bir plajdır.
Kemer Plajı: Kemer'de Beldibi Mevkinden başlayıp Tekirova'ya kadar olan bölüm genellikle ince kumlardan oluşan doğal bir plajdır. Kemer merkezde Belediye Plajı, yat limanı yanındaki Ayışığı Plajı ve Phaselis Plajı denize girenler tarafından tercih edilen plajlardandır.
Phaselis Plajı: Tarih, dağ, deniz, orman, sığ bir koy ve ince kumun birleşmesiyle meydana gelen eşine az rastlanır güzellikte bir plajdır.
Tekirova Kıyıları: Kayalık ve kumsal kıyıları, vahşi tabiat güzellikleri ve nefis kokulu portakalları ile dikkat çekmektedir.
Finike Sahilleri: İnce kumları ve güzel manzarası ile Akdeniz sahillerinin tabii plajlarına sahiptir.
Adrasan Kıyıları: Antalya'nın doğal bir limanı olup kayalık ve ince kumlu doğal plajlara ve güzel bir manzaraya sahiptir.
Patara Kumsalı: Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Patara (Ovagelemiş), Kaş-Fethiye yolu üzerinde ilçe merkezine 45 km. uzaklıktadır. Patara, Türkiye'nin en geniş (800 m.) ve en uzun (15 km.) kumsalıdır. Akdeniz'de yaşayan 5 ayrı deniz kaplumbağası türünün ikisi Caretta caretta (Atlantik Okyanusu’na mahsus çok iri deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) Antalya sahillerinin 17 bölgesini yumurtlama kumsalı olarak kullanmaktadır. Belek, Manavgat, Tekirova, Çıralı, Olympos, Adrasan, Kumluca, Kale (Demre) kumsalları da birinci dereceden deniz kaplumbağası yumurtlama sahasıdır. Deniz kaplumbağası popülasyonu Patara kumsalının Eşen Çayı ağzının doğusundan başlayarak doğuya Gelemiş köyüne doğru antik kentin önündeki kumsalın doğu ucundaki dağlık kısmına kadar devam eder. Yaklaşık 7 km. uzunluğunda olan bu kumsal, çok ince ve temiz bir kum ihtiva etmektedir.
YAT TURİZMİ
ANTALYA‘DAKİ MARİNALAR
1- ÇELEBİ MARİNA VE YAT İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.
Antalya Büyük Liman mevkii . P..Box: 387 07070 ANTALYA
Şehre 12 km mesafede.
Web : www.celebimarina.com.tr
Email: celebimarina@celebi.com.tr
Denizde 235, karada 300 yat kapasitesine sahip, ülkemizin 5. büyük yat limanı. Uluslararası standartların üzerinde bir perspektifle baştan sona yenilenen Çelebi Marina Antalya 24 saatinizi dolu dolu geçireceğiniz bir yaşam merkezi. “5 altın Çapası ” ve “Mavi Bayrağı” ile hizmet kalitesini tescilleyen Çelebi Marina misafirlerine 60–75 ve 200 ton kapasiteli gezer lift, 200 tonluk çekek ve 12 ton’luk yat taşıyıcısı ile hizmet sunuyor.
Çelebi Marina; standart marina hizmetlerine ilaveten 7/24 güvenlik hizmeti, Yacht Malzemeleri Mağazası, Yacht Club, Plaj, Bar, Yüzme Havuzu, Yelken eğitimi, Çocuk Oyun Sahası, Süpermarket ve restaurant’ı ile hizmet vermektedir.
2. KEMER TÜRKİZ MARİNA
Kemer / ANTALYA
Tel : 0.242. 814 14 90
Fax : 0. 242. 814 15 52
Web : www. Kemertürkizmarina.com.tr
E- mail : marina@kemertürkizmarina.com
Antalya’ya 42 km mesafededir.
Kemer Türkiz Marina, 230 yat denizde, 140 yat karada konaklama kapasitesi ile ülkemiz kıyılarında bulunan 16 belgeli yat limanından biridir. 1 Ocak 2007 tarihi itibari ile Ahsel Grup bünyesine katılan Kemer Türkiz Marina 55.000 m2 kara alanı ve 48.000 m2 deniz alanından oluşmaktadır.
Kemer Türkiz Marina verdiği servisler açısından uluslararası standartlara sahiptir. Güvenlik ve deniz hizmetleri, akaryakıt, elektrik, su ikmal hizmetleri, marina alışveriş merkezi, yat bakım – onarım üniteleri ve 60 ton kapasiteli tekne karaya alma aracı ile yat sahiplerinin her türlü ihtiyacına cevap vermektedir. 140 yata aynı zamanda karada bakım – onarım hizmeti verebilme olanağı bulunan marina işletmesi bu hizmetlerini, yat bakım atölyelerinde uzman teknisyenler tarafından uluslararası standartlarda vermektedir.
Kemer Türkiz Marina coğrafi konum özelliğinin yan ısıra içinde barındırdığı özel mekanlardaki yüksek hizmet anlayışı ile Uluslararası Yatçılık ve Marinacılık Birliği tarafından (TYHA) “5 Çapa” ödülüne layık görülmüştür. Restaurant, bar, yat kulubü, uluslararası kütüphane, alışveriş merkezi, tenis kortları gibi birimlerde vardır.
Kemer Türkiz Marina’nın iki yanında yer alan ,Ayışığı Koyu ve Tesisleri ile Türkiz Hotel birlikte büyük bir turizm kompleksi oluşturmaktadır. Her iki koydaki plajlar ve Marina Mavi Bayrak’a sahiptir. 2
3.SETUR FİNİKE MARİNA
Finike / ANTALYA
PK.17, 07740, Finike/ ANTALYA
Tel: 0. 242. 855 50 30
Fax: 0. 242. 855 50 31
Web adresi : http://www.seturmarinas.com
E - posta : finike@seturmarinas.com
1997 yılında yat limanının marinaya dönüştürülmesiyle hizmete giren Setur Finike Marina 350 denizde, 150 karada toplam 500 yat kapasitesine sahiptir. Setur Finike Marina'da verilen hizmetler 70 m'ye kadar olan yatlar için güvenli bağlama imkanı ve tonoz sistemi, her yat için elektrik (220-380 V.) su ve telefon bağlantısı, 24 saat güvenlik hizmeti, posta, telsiz, telefon, faks, e-mail imkânları, hava raporu ve döviz bozma hizmeti, duş, WC, çamaşırhane ve bulaşıkhane üniteleri, 80 tonluk gezer vinçle karaya çekme ve dalgıçlık servisi, akaryakıt, otopark, atık su ve atık yağ boşaltma hizmeti, turizm danışma ve genel acentalık hizmetleri, kışlamadaki yatlara akü şarj, havalandırma, motor çalıştırma vb. periyodik hizmetle yüzme platformu, internet odası, kış süresince konaklayan yatçılar için yat kulübü ve aktiviteleri, havaalanına geliş ve gidişte indirimli transfer imkânı bulunmaktadır.
4. ALANYA MARİNA
Alanya Marina, Akhan Mevkii, Yat Limanı, 07400 Alanya / ANTALYA
PK 535
Telefon : 0. 242. 512 12 34 - 512 12 34 –
511 34 00 – 512 12 19
Faks : 0.242. 512 12 34
Web Adresi : www.alanyamarina.com.tr
E-posta : info@alanyamarina.com.tr
287 Bağlama yerinde zincir tonoz sistemi, her bağlama yerinde elektrik, su, Tv ve telefon bağlantıları bulunacaktır. Yarı olimpik ölçüde yüzme havuzu, tenis kortları, yat kulüp binası, eğitim salonları, kapalı spor salonları ve SPA merkezi ile spor ve sosyal faaliyetler için gerekli tüm imkanların yaratılması hedeflendi. 100 Ton kapasiteli Gezer Vinç – Travel Hoist ve teknik servisi ile yatlar için kara park ve bakım onarım merkezi yaratıldı. Yat Malzeme Mağazası, Marketi, çarşı merkezi ve ATM birimi ile yat sahiplerinin tüm alışveriş ihtiyaçlarının karşılanması amaçlandı.
Ayrıca; Kaş ve Kalkan’da da “ Yat Bağlama Yerleri” vardır.
5. ANTALYA KALEİÇİ YAT LİMANI
Adresi : Kaleiçi / ANTALYA
Telefon : 0.242. 248 45 30
Yılın 12 ayı açık olup,tekne sahiplerine kalamar hizmeti,elektrik, su hizmeti, WC ,duş ve hava tahmin raporu hizmetleri verilmektedir.