Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi

İlk Açılış Tarihi: 1924 
Yeni Bina Açılış Tarihi: 21.08.1993
Yeni Binanın Restore Edilerek Açılışı: 2015
Adresi: Üçgen Mahallesi 96. Sokak No: 54 - 07040 Muratpaşa / ANTALYA 
Telefon: 0 242 344 51 37
Faks: 0 242 344 59 36
Elektronik Posta: kutuphane07@kultur.gov.tr 

Cumhuriyet Dönemi'nde ilk resmi kütüphane, Maarif Müdürü Şahap Bey’in teşebbüsleri ve Sıtkı TEKELİ’nin çalışmalarıyla kurulmuştur. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Antalya’da Teke Sancağı'ndan kalan Yazma ve Arap Harfli Basma Eserler, Müsellim Camii’nde biriktirilerek muhafaza edilmiştir. Bu kıymetli kitaplar daha sonra kütüphaneye devredilmiş ve kütüphane, Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi adını almıştır. 

1924’ten 1956 yılına kadar çeşitli binalarda faaliyet gösteren Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi, 1956 yılında Elhamra Sineması olarak bilinen binaya; 1985 yılında Belediyeye ait Atatürk Kütüphanesi binasına taşınmış; 1993 yılından da bugünkü mevcut binasında hizmet vermeye başlamıştır. 1978 yılından bu yana Kütüphane Müdürlüğüne bağlı hizmet veren bir de Gezici Kütüphane bulunmaktadır.    

Kütüphanede Yer Alan Bölümler

Galeri Salonu: Kütüphane giriş katında bulunan Galeri Salonu, Kütüphane Müdürlüğünce düzenlenen çeşitli sergiler ile kent ve çevresinde faaliyet gösteren sanatçıların ve kültür-sanat kurumlarının çalışmalarının sergilendiği alandır.

Kültürel Faaliyetler Salonu: Belli programlar kapsamında konferans, panel, açık oturum, bilgi yarışması, münazara, tiyatro film gösterileri vb. kültürel faaliyetlerin yapıldığı çok amaçlı salondur.

Antalya Kitaplığı: Antalya ile ilgili kütüphane koleksiyonunda bulunan tüm kaynakların bir arada yer aldığı; bir kent belleği oluşturma çabasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmış ve yeni kaynaklarla zenginleştirilmeye devam edilen bölümdür.

Çocuk Bölümü: Bu bölüm, 0-14 yaş aralığındaki çocuklarımıza hizmet vermektedir. Bölümde tarih, coğrafya, felsefe, din, bilim, sağlık vb. konularda kitaplar bulunmakla birlikte hikâye, masal ve roman kitapları ağırlıktadır. Ödünç verme alanında çocuklar, ödünç kitap alıp verme işlemlerini yaptırmakta, ders çalışabilmekte ve satranç oynayabilmektedir. 

Maker Atölyesi: Çocuk bölümü içinde yer alan maker atölyesi ile çocukların motor becerilerini geliştirmesi hedeflenmektedir.

Münevver Ören Sanat Atölyesi: Her yaştan kütüphane kullanıcısına yönelik birçok sanatsal faaliyetin yapıldığı (tiyatro, drama, ahşap boyama, akıl oyunları vb.) bölümdür. 2019 yılında Ören Ailesi’nin katkılarıyla okuyucu hizmetine açılmıştır.

Görme Engelliler Bölümü: Kütüphanenin gör-işit bölümü, görme engelli kullanıcıların da kütüphaneden faydalanabilmesi için kurulmuş bölümdür. Bölümde, üyelerin talep ettiği basılı materyallerin (kitap, dergi vs.) gönüllü okuyucular tarafından seslendirilmesi için profesyonel kayıt yapılabilen stüdyo bulunmaktadır. Mevcut Eye-Pal ve Eye-Pal solo cihazı da tek başına, mekanik ses yardımıyla kitapları seslendirmektedir. 

6 adet bilgisayarda, görme engelliler için hazırlanmış özel seslendirme programları sayesinde görme engelli üyelerin bilgisayar ve internet konusundaki ihtiyaçları karşılanırken; clear wiev masaüstü büyüteç sistemiyle de az gören üyelerin görme kaybı düzeyine göre büyüme oranı artırılarak tek başlarına kitap okuyabilmelerine olanak sağlanmaktadır.

Ödünç Verme Bölümü: Yetişkin ve genç okurların yararlandıkları bölümde, danışma kaynağı niteliğindeki başvuru kitapları yer almaktadır. İsteyen okuyucular üye olup ödünç kitap alabilmektedir.

Edebiyat Bölümü:  Türk ve Dünya Edebiyatından şiir, roman, deneme vb. edebi eserlerin bulunduğu bölümdür. 

Süreli Yayınlar Bölümü: Bakanlığımızca satın alınan ve bağış yoluyla gelen gazete, dergi vb. süreli yayınlardan oluşan bir koleksiyonla hizmet vermektedir. İlimizde basılan yayınların derleme işleri Süreli Yayınlar Bölümü tarafından yürütülmektedir

İnternet Bölümü: 20 adet bilgisayarla hizmet veren bölümde, okuyucuların elektronik ortamdaki bilgilere ücretiz erişimi sağlanmaktadır. 

Ders Çalışma Salonları: Sessiz bir ortamda ders çalışmak veya kitap okumak isteyen okuyuculara hizmet vermek üzere hazırlanmış çalışma salonudur. 

Kafeterya: Okuyucuların dinlenip sohbet ederek çay, kahve vb. içecekleri temin edebildikleri; dergi vb okuyabildikleri bölümdür. 

Gezici Kütüphane: Gezici Kütüphane aracı, kütüphaneye gelme imkânı olmayan; uzak mahallelerde bulunan okuyuculara hizmet götürmektedir. 27 durakta hizmet veren Gezici Kütüphane'de 3443 adet kitap bulunmakta olup 1632 kayıtlı üyesi vardır.

Uygulamalı Sanat Bölümü: Halka yönelik çeşitli sanat kurslarının düzenlenmesi ya da kişilerin bireysel olarak sanat çalışmaları yapabileceği bir mekân olarak hazırlanmış yeni bir bölümdür. Kütüphane Müdürlüğü ile Antalya Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde; minyatür, tezhip, ebru vb. kurslar düzenlenmektedir. 

Kamp Kütüphanesi ve Geçici Derme Hizmeti: Yaz aylarında, kentte bulunan kamu kurumlarına ait kamp alanlarına giderek, tatilcilerin bilgiye ve kitaba erişim ihtiyaçlarını karşılamak için geçici derme hizmeti verilmektedir.

Kütüphane üyelik işlemleri, ödünç-iade vb. kuralları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayınız. 

Çalışma Saatleri: 
Ödünç İade İşlemleri
Hafta içi : 08:30 - 17:30
Hafta sonu : 09:00 – 17:00
Ders Çalışma Salonları 
Hafta içi : 08:30 - 17:30
Hafta sonu : 09:00 – 17:00
Kütüphane, resmi ve dini tatillerde kapalıdır.

  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi
  • Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi