Kasım 2024 – Eylül 2027 tarihleri arasında gerçekleşecek DETOUR: “Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi” projesi, Avrupa Tek Pazar Programı (SMP) tarafından finanse edilen ve İtalya, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’da eş zamanlı olarak yürütülen bir AB projesidir. Sekiz ortaktan oluşan konsorsiyum tarafından Türkiye’de Likya Yolu, İtalya’da Via Francigena, Bulgaristan’da Sultanlar Yolu ve Yunanistan’da dağ rotaları ağı (Olympos, Kissavos, Mavrovouni Dağları) boyunca uygulanmaktadır.

Fidenza Belediyesi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği, iki milyon Avro bütçeli DETOUR, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, dijitalleşme ve turizm ürünlerinin geliştirilmesi konularında turizm alanında çalışan KOBİ’leri desteklemeyi amaçlamaktadır. Proje, kilit paydaşların eğitimi sonrasında rotalar üzerinde faaliyet gösteren turizm KOBİ’leri için özel kapasite geliştirme ve danışmanlık sunulmasını öngörmektedir. Ayrıca, projenin ilerideki aşamalarında yerel işletmeler yeşil dönüşüm, dijital inovasyon ve sürdürülebilir turizm gelişimi alanlarında sunacakları yenilikçi projeler için 25.000 Avro’ya kadar mikro finansmandan yararlanacaktır.
Bu açık çağrı, kilit turizm paydaşlarının (ticaret ve sanayi odaları, sektör birlikleri, ilgili turizm STK’ları, destinasyon yönetim organizasyonları, kamu yetkilileri, uzmanlar, danışmanlar, akademisyenler, araştırmacılar, kilit turizm paydaşlarının üyeleri veya çalışanları gibi) eğitime katılmaları ve KOBİ’lere hedeflenen kapasite geliştirme faaliyetlerini sunmaları için “Eğitmen Eğitimi” kursuna yönelik bir çağrıdır.
Turizm ve ilgili sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik eğitim ve mentorluk oturumlarına liderlik edecek motivasyonu yüksek profesyoneller ve deneyimli turizm paydaşları arıyoruz!
Seçilen eğitmen adayları, bilgi ve en iyi uygulamaların aktarılmasında kilit rol oynayacak, yerel ve bölgesel ağlarında çoğaltıcı olacak ve KOBİ’lerin daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve dijital olarak donanımlı bir turizm sektörüne geçişini destekleyecektir.
1. Eğitimlere katılmanın faydaları nelerdir?:
- Ağustos – Kasım 2025 tarihleri arasında dayanıklılık, sürdürülebilirlik, yeşil ve dijital dönüşüm ve beceri geliştirme ile ilgili konularda ulusötesi ve ulusal eğitim oturumlarına (çevrimiçi ve yüz yüze) katılım. (Eğitimler ücretsizdir.)
- AB sertifikalı bir DETOUR Eğitmeni olarak tanınırlık kazanma.
- Bilgi ağına üyelik ve meslektaşlarınızla bağlantı kurma.
- Turizm KOBİ’leri için oluşturulacak DETOUR mentor havuzuna katılım.
- Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve turizm esnekliği alanlarındaki uzmanlığınızı artırma.
- Turizm KOBİ’lerine mentorluk yaparak ve sektörün yeşil ve dijital dönüşümünü şekillendirerek gerçek etki yaratma.
2. Eğitim aşağıdaki temaları kapsayacaktır:
- Yeşil Dönüşüm: Sürdürülebilir çevre uygulamalarına vurgu yapan bu alan, turizm sektörünün ekolojik ayak izini azaltmaya ve çevre dostu girişimleri teşvik etmeye odaklanmaktadır.
- Dijital Dönüşüm: Dijital teknolojilerin entegrasyonunu vurgulayan bu yetkinlik alanı, turizm hizmetlerini iyileştirmek için çevrimiçi varlığı, veri analitiğini ve dijital araçların benimsenmesini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
- Dayanıklılık ve Kapsayıcılık: İşletmelerin karşılaştığı çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için sağlam stratejilere duyulan ihtiyacı ele alan bu alan, farklı kitlelere hitap eden ve eşitlikçi bir büyüme sağlayan kapsayıcı turizm uygulamalarını teşvik eder.
- Beceriler ve Destek: Kapasite geliştirmeye odaklanan bu yetkinlik alanı, paydaşları gelişen turizm trendlerine ve taleplerine uyum sağlamak için gerekli beceriler ve destek mekanizmaları ile donatmayı amaçlamaktadır.
3. Eğitim, her biri 5 saatlik 6 çevrimiçi modülden oluşacaktır:
– Modül 1 – Sorumlu ve Çeşitlendirilmiş Turizm Tekliflerinin Geliştirilmesi
– Modül 2 – Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Uygulamalar
– Modül 3 – Turizmde Dayanıklılık ve Krize Hazırlık
– Modül 4 – Turizmde Dijital Dönüşüm
– Modül 5 – Turizmde Stratejik Pazarlama ve İletişim
– Modül 6 – Turizmde Kapsayıcılık
4. Sertifika almak için katılımcıların tamamlaması gerekenler:
- Aşağıdakiler de dahil olmak üzere en az 25 saatlik eğitim
- 1 Ağustos – 30 Kasım 2025 tarihleri arasında bağımsız olarak ve kendi hızınızda tamamlanmak üzere İngilizce olarak verilen en az 5 saatlik çevrimiçi eğitim (seçtiğiniz bir tematik modülün tamamlanması).
- Ağustos ve Kasım 2025 tarihleri arasında ikamet edilen ülkede (İtalya, Yunanistan, Bulgaristan veya Türkiye) 1 veya 2 hafta sonu boyunca İngilizce ve/veya Türkçe 20 saatlik yerinde eğitim (Yüz yüze oturumlar için seyahat, konaklama ve yemekler proje tarafından karşılanacaktır). Yerinde eğitimin zaman çizelgesi Madde 10’da verilmiştir.
5. Kimleri arıyoruz?
- Turizm KOBİ’lerini destekleme konusunda kanıtlanmış deneyime sahip uzmanlar
- Turizm sektörüne özel ilgi duyan sektörler arası paydaşlar (yiyecek ve içecek, inşaat, ulaştırma, kültürel ve yaratıcı endüstriler, tarım, balıkçılık, spor, tekstil ve mobilya).
- İngilizce bilgisi ve proje dillerinden birinde (İtalyanca/Türkçe/Bulgarca/Yunanca) akıcılık zorunludur
6. Eğitmen eğitimlerini tamamlayan katılımcıların proje için verecekleri taahütler:
Aşağıdaki dört aktivite aracılığıyla turizm KOBİ’lerine bilgi sağlamak:
- 1 Ocak – 30 Nisan 2026 tarihleri arasında DETOUR Hızlandırma Programına katılan turizm KOBİ’lerine (DETOUR konsorsiyumunun desteğiyle) 5 saatlik özel danışmanlık (çevrimiçi veya yerinde) veya 31 Temmuz 2027 tarihine kadar DETOUR projesi dışındaki KOBİ’lere eğitim.
ve,
Geniş KOBİ kitlelerine ulaşmak için Haziran 2027’den önce gerçekleşecek 3 adet bilgi paylaşımı faaliyetleri. Örneğin:
- Uygulamaya yönelik içerik veya rehberlik materyallerinin geliştirilmesi
- Kullanıcı dostu kaynakların yayınlanması
- İletişim kampanyalarına katılım
- Yaygınlaştırma etkinlikleri, atölye çalışmaları, koçluk, eşler arası (peer-to-peer) öğrenme oturumları, eğitim kursları veya web seminerleri düzenlenmesi
- Gerçek dünyadaki uygulamaları yansıtan ve dayanıklılık, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve beceri geliştirme gibi alanları kapsayan Turizm için AB Geçiş Yolu (EU Transition Pathway) ile uyumlu ilgi çekici öğrenme materyalleri oluşturup paylaşılması
7. Uygun olmayan başvuru sahipleri:
Profesyoneller aşağıdaki durumlarda eğitimlere uygun değildir:
– İflas eden, kapanan veya mahkeme idaresi altında olan
– Ciddi mesleki suistimal veya cezai suç işlemiş olmak
– Vergi veya sosyal güvenlik katkı paylarını ödememiş olmak
– AB’nin çıkarlarına zarar verebilecek yasal veya mali sorunlara karışmış olmak
8. Başvuru sahiplerinin doldurması gerekenler:
- Kayıt formu LİNK
- İngilizce CV
- İngilizce motivasyon mektubu (en fazla 1 sayfa). Mektup, başvuru sahibinin DETOUR projesine katılma motivasyonunu özetlemeli ve ilgili deneyimi vurgulamalıdır. Ayrıca, başvuru sahibinin turizm paydaşları, KOBİ’ler ve/veya ilgili sektörlerden (örneğin tarım-gıda, kültür, inşaat) aktörlerle ilişki kurma kapasitesini de göstermelidir.
9. Nasıl başvurulur?
CV’nizi ve motivasyon mektubunuzu yükleyerek Formu doldurun. Son tarih: 15 Temmuz 2025, saat 17:00 CET
10. Eğitim Zaman Çizelgesi
- Son başvuru tarihi: 15 Temmuz 2025, 17:00 CET
- Bağımsız ve kendi hızınızda çevrimiçi eğitim : 1 Ağustos – 30 Kasım 2025
- Yerinde eğitim (katılımcılar ikamet ettikleri ülkenin yerinde eğitimine katılacaklardır):
İtalya : Viterbo, 17 – 19 Ekim 2025
Bulgaristan: Plovdiv, 14 – 16 Kasım 2025 (TBC)
Yunanistan: 21-23 Kasım 2025 (TBC)
Türkiye : 18 – 19 Ekim 2025 ve 1 – 2 Kasım 2025, Antalya (TBC)
DETOUR projesinin ilerleyen takviminde:
- 1 Ocak – 30 Nisan 2026 döneminde KOBİ’lere yönelik bilgi transferi ve eğitimler düzenlenecektir.
- Alternatif olarak eğitmen, 31 Temmuz 2027 tarihine kadar DETOUR projesi dışında eğitim ve diğer bilgi paylaşım faaliyetlerini yürütebilir (ayrıntılar madde 6’da).
11. Seçim Kriterleri
Katılımcıların uygunluğu, proje üye ülkelerinden 5 üyeden oluşan değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilecek ve 2 seviyeden oluşacaktır:
- Resmi değerlendirme (Referans Şartnamesi Madde 7)
- Niteliksel değerlendirme:
– Uzmanlık sektörü (25 puan)
– Deneyim (25 puan)
– Bilgi paylaşım kapasitesi (25 puan)
– DETOUR operasyon alanı ile ilgisi (25 puan)
Değerlendirme süreci yaklaşık 2 hafta sürecektir. Tüm başvuru sahipleri e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Değerlendirme komitesi ayrıca kilit paydaşların milliyet, cinsiyet ve projenin temalarıyla ilgili uzmanlık alanları açısından dengeli bir şekilde temsil edilmesini sağlamalıdır. Adayların benzer profillere sahip olduğu durumlarda, bu denge kriterleri nihai seçimin bir parçası olarak dikkate alınacaktır.