Yufka Ekmeği Yapımı ve Tüketimi Gelenekleri
Yufka Ekmeği Yapımı ve Tüketimi Gelenekleri
Yufka ekmeği geleneksel olarak un, su ve tuz karışımından yapılan ve sacda pişirilen mayasız bir ekmek çeşididir. Konar-göçerliğin yakın zamanlara kadar büyük bir yer tuttuğu Antalya’da yufka ekmeği ekmek kültürünün temelini oluşturur. Kırsal yerleşmelerin dışında şehir ortamında da tüketilir. Yufka ekmeği günlük olarak hazırlanan bir ekmek çeşidi değildir. Uzun süre dayanması nedeniyle çok miktarda ve imece usulü ile hazırlanır. Toplumsal dayanışmanın bir göstergesi olarak bilhassa cenaze, düğün, nişan, sünnet, bayram gibi özel günlerde akrabalar ve komşular bir araya gelerek büyük miktarda ekmek üretilmesini sağlar.