Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Selge

Torosların güney yamacında, denizden 950 metre yükseklikte kurulmuş olan Selge Antik Kenti; Manavgat ilçesi, Altınkaya (Zerk) Mahallesi'nde konumlanır. Köprülü Kanyon’un tüm güzelliklerini ayaklarınızın altına seren yol, Oluk Köprü’den geçerek sizi 13 kilometre sonra, tepelerdeki Selge Antik Kenti’ne ulaştıracaktır. 

Pisidia’nın önemli bir dağ kenti olan Selge’nin kuruluşu M.Ö. 2. bin yılın sonuna kadar uzanır. Tarihçi Strabon, kentin Truva Savaşı sonrası Dor göçleri sonucu kurulduğunu ifade eder. Selge’nin tarih sahnesine çıkışı ise M.Ö. 5. yüzyıla rastlar. Dağlık olmasına rağmen oldukça verimli topraklara sahip olan Selge; zeytinyağı, şarap, tıbbi ve aromatik bitkiler ve kereste üretimiyle büyük bir ekonomik güce ulaşmıştır. Kent bu özelliklerinin bir sonucu olarak Pisidia bölgesinde paranın basıldığı ilk bölge olma özelliğini elde etmiştir. Pisidia kenti olan Selge, daha sonra Pamfilya sınırlarına dahil olmuş; sırasıyla Lidya, Pers, Büyük İskender ve Roma yönetiminde kalmıştır.

Antik kentten geriye kalanlar şimdiki Altınkaya Mahallesi yerleşimi ile iç içe geçmiş durumdadır. Kente varıldığında ilk dikkati çekenler, Selge’nin savaşçı halkının kentlerini korumak için inşa ettiği surlar ile sosyal ve kültürel hayatının merkezi, tiyatronun kalıntılarıdır. Zeus Tapınağı, agoralar, sütunlu cadde, hamam, sarnıçlar ve bazilikalar da Selge’nin diğer kalıntıları arasındadır. 

Selge, aynı zamanda, bir çok endemik canlı türünü barındıran ormanları ve doğa harikası jeolojik oluşuma sahip kanyonları ile peyzaj değeri yüksek bir rekreasyon alanı olan Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içinde kalır. Selge'yi ziyaret etmek isterseniz, Milli Park'ın barındırdığı tüm bu doğal güzellikler ile Köprüçay Irmağı üzerindeki pek çok antik yapıyı da görme şansına sahip olursunuz. 

Selge_1.JPG