Bey Dağları Sahil Milli Parkı'nın çam ve sedir ormanları arasında yer alan antik Phaselis kenti, Kemer'in 16 kilometre batısındadır. Akdeniz'e uzanan küçük bir yarımada üzerindeki Phaselis’in M.Ö. 7. yüzyılda, Rodoslu kolonistlerce kurulduğu hikâye edilir. Coğrafi konumu ile önemli bir liman kenti olan Phaselis, üç limana sahiptir. Bu limanlar; yarımadanın kuzeyindeki Kuzey Liman, kuzeydoğusundaki Askeri Liman ve güneybatısındaki Güney Liman’dır. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri, Phaselis’in önemli bir ticari liman kimliğini vurgular niteliktedir.
Kentte sırasıyla M.Ö. 5. yüzyılda Pers, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve nihayet komşu kent Limyra’nın Kralı Perikle'nin egemenlikleri görülür. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’i altın taçla karşılamaları, kent tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender’den sonra birçok kez el değiştiren Phaselis, M.Ö. 167’de Likya Birliği'ne üye olup Birlik sikkeleri basar. Bir süre komşu kent Olympos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından M.Ö. 43’te Roma egemenliğine girer ki bu dönem, kentte yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcıdır. 5. ve 6. yüzyılları Bizans egemenliğinde geçiren kentte günümüze ulaşan kalıntılar da çoğunlukla Roma ve Bizans dönemlerine aittir.
Ören yerinin girişine yakın; sağ tarafta kentin eski surlarıyla (M.Ö. 3. yüzyıl), tapınak veya anıtsal mezar olabilecek temel kalıntılarına rastlanır. Kuzey Limanı arkasındaki yamaç, mezarlık alanıdır. Günümüze ulaşan en anıtsal yapı ise kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan su getirmek amacıyla inşa edilmiş görkemli su kemerleridir. Roma Dönemi'nde inşa ettirilen bu kemerler ile uzak mesafelerden su getirilmesi başarılmış; künk ve kanallar vasıtasıyla da kentin her noktasına su dağıtımı yapılmıştır.
Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi Güney Liman'a giden ana caddenin sağında olmak üzere 3 agora bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans Dönemi’ne ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Kentin diğer iki önemli kalıntısı ise kent meydanındaki, biri küçük diğeri büyük iki hamam yapısıdır.
Phaselis, tarihi zenginlikleri yanında muhteşem bir doğaya ve plaja sahiptir. Çevresini saran ve antik kentin içine kadar uzanan çam ağaçları sayesinde Akdeniz güneşinin etkisini fazla hissetmeden antik kenti gezebilirsiniz.