Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi (DETOUR) Projesi

DETOUR: Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi

DETOUR, Avrupa Birliği’nin COSME programı kapsamında finanse edilen bir projedir. 2 milyon avro bütçesi ve üç yıllık süresiyle DETOUR, Akdeniz bölgesindeki kırsal ve tarihi rotalar boyunca sürdürülebilir ve dirençli turizmin geliştirilmesini desteklemeyi hedeflemektedir. Projenin temel amacı, turizm sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) rekabet gücünü, yenilenme kapasitesini ve büyüme potansiyelini artırmak için finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve dijital araçlardan faydalanmalarını sağlamaktır.

DETOUR Projesinin Ana Hedefleri

1.KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması:

Proje, KOBİ'lerin altyapılarını ve hizmetlerini geliştirmek için finansman sağlamalarına yardımcı olarak; yerel ortaklarla iş birliği içinde, Akdeniz’in kırsal ve tarihi rotaları boyunca daha çekici, yüksek kaliteli turizm teklifleri yaratmalarına olanak tanımaktadır.

2.Eğitim kaynakları sağlanması:

DETOUR, ortak ülkelerdeki ana turizm paydaşlarına ve KOBİ’lere yönelik, ihtiyaç ve motivasyonlarının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesine dayalı özel eğitim programları sunmaktadır.

3.Turizmde dijital dönüşüm:

Dijital hizmet yönetim platformları, mobil uygulamalar, etkileşimli haritalar ve çevrimiçi pazarlama araçları gibi teknolojilerin benimsenmesini destekleyen proje, KOBİ’lerin hızla dijitalleşen bir piyasada rekabetçi kalmalarını ve daha geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlamaktadır.

4.Uluslararası iş birliği ağları oluşturulması:

DETOUR; İtalya, Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan ve Hollanda gibi çeşitli Avrupa ülkelerinden ortakları ve iştirakçileri bir araya getirerek bilginin ve turizmde en iyi uygulamaların paylaşılmasını teşvik eden bir iş birliği ağı oluşturmaktadır.

Proje Ortakları

Fidenza Belediyesi, İtalya – Koordinatör
Via Francigena Avrupa Derneği (AEVF), İtalya
Kültür Rotaları Derneği (CRS), Türkiye
DMO ES.CO. Esquilino Comunità – La Porta di Roma (ESCO), İtalya
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (AKTM), Türkiye
Training 2000 Piccola SC (T2000), İtalya
Akdeniz Çevre Merkezi (ΜKP), Yunanistan
Trakya Turizm Bölgesi Yönetim Organizasyonu (MOTTR), Bulgaristan

Pilot Bölgeler

DETOUR projesinin pilot bölgeleri, Avrupa’nın en etkileyici ve tarihi rotalarının belirli kesitlerini kapsamaktadır:

Via Francigena: İtalya’da Pavia’dan Berceto’ya uzanan, Lombardiya ve Emilia-Romagna bölgelerindeki 220 km’lik rota.

Likya Yolu: Türkiye’de Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Ovacık’tan Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Aşağı Karaman’a kadar uzanan 710 km’lik rota.
Sultanlar Yolu: Bulgaristan’ın Filibe bölgesindeki 280 km’lik alan.
Olympos ve Kissavos Dağı çevresindeki dağ rotaları: Yunanistan’da yaklaşık 280 km’lik bir dağ yolları ağı.

Türkiye’de DETOUR Projesi ve Faaliyetler

Türkiye’de proje, Antalya ili sınırları içinde, Likya Yolu’nun Konyaaltı, Kemer, Kumluca ve Finike hattı üzerindeki KOBİ’leri desteklemeye odaklanmaktadır. Bu pilot bölge, paydaşlar için dijital becerilerin geliştirilmesi, alternatif kaynakların teşvik edilmesi ve iş sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amacıyla hedeflenmiş eğitim oturumlarından faydalanacaktır. Bu pilot bölgede faaliyet gösteren KOBİ’ler; yenilenebilir enerji kurulumları, dijital teknoloji, turizm paketlerinin oluşturulması ve sürdürülebilirlik gibi hizmetlerin iyileştirilmesine odaklanan ve bölgeye kalıcı ekonomik ve çevresel faydalar getiren projeler için mentorluk ve finansman fırsatlarına erişim sağlayacaktır. Güzergâh üzerindeki belediyelerde konferanslar ve kapasite geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler ve eğitimler düzenlenecektir. 

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, projenin Türkiye ayağında; pilot bölgedeki KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasından sorumludur. Bununla birlikte Müdürlük, pilot bölgedeki KOBİ’lere yönelik eğitimler, dijital haritalama, markalaşma ve farkındalık yaratma gibi çalışmalarda da görevler üstlenecektir. 

DETOUR projesi, uluslararası ortaklarla iş birliği içinde, güzergahlar arasında uygulanması planlanan faaliyetler aracılığıyla, çevresel ve kültürel açıdan sürdürülebilir ve modern zorluklara uyum sağlayabilen, daha sağlam ve dirençli turizm ekosistemleri yaratarak Akdeniz’in kırsal bölgelerinde turizmi güçlendirmeyi amaçlamaktadır. 

 

AB_Proje_1.jpg

AB_Proje_2.jpg
AB_Proje_3.JPG
AB_Proje_4.jpg
AB_Proje_5.jpg